faktorë rreziku

tet222018

Diabeti. Me kriteret aktuale të kontrollit, gjysma e pacientëve nuk identifikohen

Autorët e një studimi të publikuar në “Journal of General Internal Medicine” argumentojnë se kriteret aktuale të kontrollit për diabet në bazë të moshës dhe peshës, mund të mos zbulojnë deri gjysmën e rasteve me...
transparent

mar282019

Shëndeti i adoleshentëve, në rrezik në të gjithë botën. Publikohet raporti

Nga viti 1990, deri në vitin 2016, është shtuar me 250 milionë numri i adoleshentëve që janë të detyruar t’u bëjnë ballë shumë kërcënimeve për shëndetin e tyre, siç janë sëmundjet infektive, ato të patransmetueshme dhe dëmet...
transparent

pri242019

Një shishe verë shton rrezikun për kancer, po aq sa dhe tymi i cigares

Në kontrast me njohuritë mbi kanceret që i atribuohen pirjes së duhanit, numri i kancereve që i atribuohen alkoolit, është pak i njohur për publikun. Studimi ynë ka dashur të përshkruajë rritjen e përqindjes së rrezikut...
transparent

kor52019

Tretësit gjatë shtatzënisë, autizmi dhe lidhja që mund të ekzistojë mes tyre

Ekspozimi i nënës së ardhshme ndaj tretësve në vendin e punës mund të rrisë rrezikun që fëmija të zhvillojë një çrregullim të spektrit të autizmit, sipas autorëve të një studimi të botuar në “Occupational & Environmental...
transparent

gus292019

A e dinë gratë se alkooli është faktor rreziku për kancerin e gjirit? Studimi jep përgjigje...

Sipas një studimi të ri të botuar në “BMJ Open”, shumica e grave që i nënshtrohet skrinimit për kancerin e gjirit, nuk e dinë që alkooli është faktor rreziku për sëmundjen. E ulët është gjithashtu aftësia e tyre për të vlerësuar saktë...
transparent

nën142019

Sëmundjet neurodegjeneruese. Ish-futbollistët janë më në rrezik. Analiza retrospektive

Rreziku i vdekjes, i lidhur me sëmundjet neurodegjeneruese ka rezultuar më i lartë në një grup ish-futbollistësh profesionistë skocezë, krahasuar me kontrollet e përshtatura, në një analizë epidemiologjike retrospektive, të publikuar...
transparent

jan172020

Antimykotikët oralë në shtatzëni shtojnë rrezikun për defekte te fëmijët

Azolet topike (klotrimazol, mikonazol dhe të tjerët), rekomandohen përgjithësisht për trajtimin e kandidozës vulvovaginale gjatë shtatzënisë, ndërsa siguria e agjentëve antifungalë oralë gjatë periudhës gjestacionale mbetet...
transparent

shk202020

Diabeti i tipit 1. Shqyrtohet raporti mes shtimit të incidencës dhe faktorëve ambientalë

Një punim i publikuar në “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, që mban firmën e një grupi kërkuesish të Shkollës së Shëndetit Publik në Kolorado, vlerëson nëse shtimi i frekuencës së diabetit të tipit 1 mund të...
transparent

mar182020

Ndalimi i përdorimit të pajisjeve për nxirje, mund të shpëtojë shumë jetë

Ndalimi i përdorimit të të gjitha pajisjeve për nxirje në ambiente të mbyllura në SHBA, Kanada dhe Evropë, mund të parandalojë deri në 448.000 melanoma dhe 9,7 milionë karcinoma kutane, sipas një studimi të publikuar...
transparent

maj212020

Terapitë qelizore dhe rreziku që paraqesin. "Udhëtimet e shpresës" kanë ardhur në Evropë

Terapitë qelizore përdorin qeliza të marra nga pacienti ose nga një donator për të rigjeneruar indet ose organet dhe sot ato përfaqësojnë një shpresë që po shqyrtohet edhe për trajtimin e Covid-19. Metoda parashikon që...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>