alkool

pri242019

Një shishe verë shton rrezikun për kancer, po aq sa dhe tymi i cigares

Në kontrast me njohuritë mbi kanceret që i atribuohen pirjes së duhanit, numri i kancereve që i atribuohen alkoolit, është pak i njohur për publikun. Studimi ynë ka dashur të përshkruajë rritjen e përqindjes së rrezikut...
transparent

kor102019

Efekti i konsumit të moderuar të alkolit mbi iktusin. Rezultati i analizës gjenetike

Sipas një studimi të ri të botuar në “Lancet”, konsumi i moderuar i alkoolit nuk do të ishte mbrojtës ndaj iktusit. Tani dihet mirë se rreziku i iktusit rritet në rastet e konsumimit të rëndë të alkoolit, por nuk ishte e qartë...
transparent

gus292019

A e dinë gratë se alkooli është faktor rreziku për kancerin e gjirit? Studimi jep përgjigje...

Sipas një studimi të ri të botuar në “BMJ Open”, shumica e grave që i nënshtrohet skrinimit për kancerin e gjirit, nuk e dinë që alkooli është faktor rreziku për sëmundjen. E ulët është gjithashtu aftësia e tyre për të vlerësuar saktë...
transparent

jan152021

Covid-19. Pasojat në shëndetin mendor të punonjësve shëndetësorë të vijës së parë

Një studim i ri, i botuar në “Journal of Psychiatric Research”, sugjeron se më shumë se gjysma e mjekëve, infermierëve dhe punonjësve të urgjencës që janë të përfshirë në menaxhimin e Covid-19, mund të rrezikojnë...
transparent

jan292021

Demenca: Identifikohen 12 faktorë rreziku të evitueshëm, që mund të parandalojnë 40% të rasteve

Nga raporti i përditësuar i Komisionit Lancet mbi parandalimin, ndërhyrjen dhe kujdesin ndaj demencës, publikuar në “The Lancet”, dalin tre shkaqe të reja të parashikueshme për demencën: konsumi i tepërt...
transparent

mar312022

Rreziku për demencë shtohet te gratë në menopauzë të parakohshme

Menopauza e parakohshme, pra, para moshës 40 vjeçe, rrit mundësitë për të zhvilluar demencë të çdo lloji më vonë në jetë sesa mosha mesatare e fillimit prej 50 deri në 51 vjeçe, të paktën sipas përfundimeve të...
transparent

kor262022

Konsumimi i alkoolit pas moshës 40 vjeç, mund të jetë i dobishëm

Sipas një studimi të botuar në Lancet, të rinjtë që konsumojnë alkoolin përballen me rreziqe më mëdha shëndetësore me kalimin e viteve, krahasuar me të rriturit...
transparent

jan172023

Dieta mesdhetare në shtatzëni redukton rrezikun për preklampsi

Sipas një studimi të publikuar në “JAMA Network Open” dhe të nënshkruar nga studiuesit e Qendrës Mjekësore "Cedars-Sinai", Los Anxhelos, gratë shtatzëna që ndjekin...
transparent

jan312023

Nivelet e larta të kolesterolit HDL shtojnë rrezikun për fraktura te të moshuarit

Sipas një studimi të botuar në “JAMA Cardiology”, nivelet e larta të kolesterolit HDL (HDL-C) shtojnë rrezikun për fraktura te të moshuarit, pavarësisht faktorëve të rrezikut...
transparent

pri132023

Prova të reja për lidhjen midis alkoolit dhe vdekshmërisë

Sipas një studimi të botuar në "JAMA Network Open", konsumimi ditor i alkoolit në sasi të vogël ose të moderuar nuk ndikon në rrezikun e vdekshmërisë nga të gjitha...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>