patologji

qer222022

Fëmijët me patologji komplekse kronike rrezikojnë më shumë kur i nënshtrohen tonsilektomisë

Sipas një studimi të botuar në JAMA, për fëmijët që i nënshtrohen tonsilektomisë shkalla e vdekjes pas operacionit është 7 për 100,000 operacione në përgjithësi dhe rritet...
transparent

shk162024

Sëmundja Crohn. Dieta që mund të zhdukë simptomat e saj

Një dietë e thjeshtë, e cila përjashton në mënyrë rigoroze ushqimet që shkaktojnë inflamacion në traktin intestinal, të tilla si ushqimet industriale, që përmbajnë aditivë...
transparent

shk272024

Hemofilia A. Miratohet terapia e parë gjenetike në Itali

AIFA ka miratuar terapinë e parë gjenetike për hemofilinë A të rëndë te të rriturit. Kjo terapi gjenetike është një teknikë që shfrytëzon viruse të veçanta (adeno-shoqërues të tipit 5)...
transparent

qer32024

Oftalmologji. CHMP miraton barin për infeksionin e rrallë të kornesë

Komiteti i Barnave për Përdorim Njerëzor (CHMP) në Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA) ka miratuar barin jetim “Akantior” të kompanisë SIFI, për trajtimin e...
transparent

qer242024

Dermatologji. BE miraton opsionin e ri terapeutik për hidradenitin supurativ

Komisioni Evropian miratoi autorizimin për lëshimin në treg të bimekizumabit për trajtimin e hidradenitit supurativ (HS) aktiv mesatar-të rëndë, te të rriturit me një reagim të...
transparent

qer262024

Apneja obstruktive e gjumit, obeziteti dhe kirurgjia metabolike

Kirurgjia metabolike lidhet me një reduktim të konsiderueshëm të efekteve anësore kardiovaskulare kryesore (MACE) dhe të vdekshmërisë te pacientët me...
transparent

kor112024

Preparatet kancerogjene. IARC ngre alarmin për pudrën. Ja, klasifikimi i ri

Pudra është klasifikuar zyrtarisht si “me gjasa kancerogjene” për njeriun nga Agjencia Ndërkombëtare e Studimeve për Kancerin (IARC), autoriteti më i lartë në fushën e studimit...
transparent

kor162024

SIMA: Temperaturat e larta mund të shkaktojnë dëmtime në organet jetësore dhe në tru

I nxehti i tepërt shkakton probleme shëndetësore, pasi mund të ndryshojë sistemin e rregullimit të temperaturës së trupit. Trupi i njeriut ftohet përmes djersitjes, por në disa kushte...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>