Pediatri

sht92021

Covid-19. Kortizoli, tregues i stresit në familje

Sipas një studimi të kryer në Jordani dhe të botuar në "Child Development" në një seksion të veçantë mbi ndikimin e Covid-19 në zhvillimin e fëmijëve në botë, është e mundur të përdoret një test kortizoli i zbuluar përmes flokëve për të matur ndikimin e Covid-19 mbi nivelet e stresit në familje. "Pandemia Covid-19 ishte një krizë globale e shëndetit mendor, si dhe një krizë e shëndetit fizik. Meqenëse shumica e fëmijëve në botë jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme (LMIC), është me të vërtetë e rëndësishme të kuptohen faktorët që kanë kontribuar në përshtatjen e tyre, si dhe në përshtatjen e prindërve të tyre, gjatë pandemisë", shpjegon Antje von Suchodoletz, nga Universiteti i Nju Jorkut Abu Dhabi, i cili drejtoi kërkimin.

Studiuesit përdorën mostrat e testit të kortizolit të marra nga nënat dhe foshnjat në vitin 2019 për një studim të mëparshëm dhe i krahasuan ato me testet e kortizolit të kryera në qershor 2020. Hulumtimet zbuluan se ndryshimet negative në jetën familjare rezultuan në rritjen e përqendrimit të kortizolit në flokët e fëmijëve, duke reflektuar stresin e akumuluar të përjetuar gjatë tre muajve të parë të pandemisë. Në dokument, këto gjetje janë përdorur më tej për të analizuar ndikimet e Covid-19 në familje për shkak të pandemisë, duke zbuluar se rritja e niveleve të fatkeqësive familjare paraprinte një përkeqësim të shëndetit mendor te fëmijët dhe nënat në dhjetor 2020.

"Hulumtimi ynë ka treguar se në familjet që përjetojnë shqetësime më të mëdha, testet e kortizolit në flokët e fëmijëve dhe nënave kanë dëshmi të "stresit depërtues nën lëkurë". Këto gjetje nënvizojnë rëndësinë e zhvillimit të programeve për të adresuar nevojat e përditshme të familjeve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme gjatë periudhave të krizave akute dhe të zgjatura, dhe veçanërisht, për familjet me pak burime financiare për t'u shfrytëzuar", thotë von Suchodoletz. Ekspertët arrijnë në përfundimin se pa kujdes të përshtatur për të mbështetur nevojat e familjeve në rrezik, pasojat e pafavorshme fiziologjike dhe psikologjike të pandemisë Covid-19 ka të ngjarë të kenë efekte afatgjata në aftësitë e ardhshme të fëmijëve për të mësuar dhe për t'u rritur të shëndetshëm. Në këtë kontekst, investimi në përpjekjet për përmirësim do të kushtonte më pak se shpenzimet e ardhshme të shkaktuara nga humbja e brezave të shëndetshëm dhe produktivë.


Child Development 2021. Doi: 10.1111/cdev.13662
https://doi.org/10.1111/cdev.13662


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>