Pediatri

nën302022

Dermatiti atopik. Disa këshilla praktike për ta menaxhuar më mirë

Në një artikull të botuar në Canadian Medical Association Journal (CMAJ), janë publikuar disa këshilla të cilat mund të ndihmojnë për një menaxhim më të mirë të dermatitit atopik te fëmijët.

"Njohja dhe trajtimi i fëmijëve me dermatit atopik mund të jetë sfidues si për mjekët ashtu edhe për prindërit. Ne shpresojmë që këto këshilla që ne kemi publikuar të promovojnë praktikat më të mira për menaxhimin e dermatitit atopik, një sëmundje që prek jo vetëm lëkurën e fëmijëve, por ndikon në të gjithë familjen", thotë bashkautori Derek Chu, nga Divizioni i Alergjisë dhe Imunologjisë në Universitetin e McMasterit.

Disa nga këshillat:

- te të porsalindurit, format e tjera kalimtare si forma irrituese dhe seborreike duhet të dallohen nga dermatiti atopik, duke pasur parasysh se dermatiti atopik më shpesh përfshin faqet, gjymtyrët e jashtme dhe trungun, ndërsa përfshirja klasike e përkuljes mund të mos shfaqet deri në fund të fëmijërisë;

- kur përdoret të paktën dy herë në ditë dhe sipas nevojës, çdo zbutës (locion, xhel, krem ose pomadë) është i dobishëm si në menaxhimin e dermatitit atopik në fazë të qetë ashtu edhe në parandalimin e shpërthimeve të tij, duke kujtuar se emolientët e përdorur gjatë banjës nuk e përmirësojnë pamjen klinike, por mund të përdoren si zëvendësues të sapunit;

- dermatiti atopik kërkon trajtim antiinflamator dhe kortikosteroidet topike duhet të përdoren në dozën më të ulët efektive. Në rastet e përsëritura ose të vazhdueshme, remisioni i plotë mund të arrihet duke aplikuar një kortikosteroid topikale (të moderuar si betametazon valerati 0.05% ose i fuqishëm si mometasone furoate 0.1%) në zonat e prekura, por jo në fytyrë, e ndjekur nga 3 muaj trajtim me kortikosteroide të moderuar ose pimecrolimus topikal për 2 ditë në javë;

- infeksioni i lëkurës nga staphylococcus aureus është i zakonshëm, por përdorimi rutinë i antibiotikëve lokalë ose oralë nuk rekomandohet për shkak të zhvillimit të mundshëm të rezistencës. Antibiotikët oralë janë të nevojshëm vetëm nëse janë të pranishme shenjat infektive sistemike si ethet;

- duke pasur parasysh se futja e hershme e ushqimeve alergjike mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të alergjive ushqimore, Shoqata Kanadeze e Pediatrisë rekomandon futjen e ushqimeve alergjike në moshën rreth 6 muajsh dhe vazhdimin e ushqyerjes me gji nëse është e mundur deri në moshën 2 vjeç ose edhe më vonë.

 

CMAJ 2022. Doi: 10.1503/cmaj.212094
https://doi.org/10.1503/cmaj.212094


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>