Mjekësi Interne

Encefalomieliti mialgjik/sindroma e lodhjes kronike. Hapa përpara drejt njohjes së shkaqeve

sht152021

Encefalomieliti mialgjik/sindroma e lodhjes kronike. Hapa përpara drejt njohjes së shkaqeve

Marrëdhënia mes simptomave dhe autoantitrupave natyralë specifikë për receptorët e lidhur me proteinat G (GPCR) mbështesin rolin e këtyre antitrupave apo të rrugëve respektive receptoriale në patogjenezën e...
transparent
Kanceri i zorrës së trashë, me fillim të hershëm. Duhet reduktuar përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve

sht72021

Kanceri i zorrës së trashë, me fillim të hershëm. Duhet reduktuar përdorimi i panevojshëm i antibiotikëve

Përdorimi i papërshtatshëm i antibiotikëve është i lidhur me një rrezik në rritje për kancer të zorrës së trashë, veçanërisht tek individët nën 50 vjeç. Duke përdorur një bazë të dhënash të kujdesit parësor skocez që përmban të dhëna...
transparent
AIDS. Përparësi, menaxhimi i shtimit në peshë, ndërsa pacientët rriten në moshë

gus232021

AIDS. Përparësi, menaxhimi i shtimit në peshë, ndërsa pacientët rriten në moshë

Sipas vlerësimeve epidemiologjike, numri i njerëzve mbi 65 vjeç që jetojnë me HIV, pritet të rritet në 10 vitet e ardhshme falë terapive antiretrovirale që e shndërrojnë infeksionin nga sëmundje vdekjeprurëse, në sëmundje kronike...
transparent
Kanceri i prostatës. Me rezonancën dhe analizat e gjakut, jemi më afër ekzaminimit universal

gus162021

Kanceri i prostatës. Me rezonancën dhe analizat e gjakut, jemi më afër ekzaminimit universal

Përdorimi i rezonancës magnetike (MRI) dhe biopsitë e synuara mund të përgjysmojnë mbidiagnostikimet për shkak të ekzaminimit për kancer të prostatës, sipas një studimi të botuar në New England Journal of Medicine...
transparent
Insuficienca renale. Sistemi informativ mat në mënyrë efikase cilësinë e jetës së pacientëve

gus92021

Insuficienca renale. Sistemi informativ mat në mënyrë efikase cilësinë e jetës së pacientëve

Rezultatet e një studimi të ri të publikuar në CJASN tregojnë vlefshmërinë e një rezultati që merr parasysh masat dhe preferencat e ndryshme të raportuara nga pacientët në vlerësimin e cilësisë së jetës të lidhur me shëndetin...
transparent
Fibromialgjia mund të ketë origjinë autoimune. Studimi jep përgjigje

gus22021

Fibromialgjia mund të ketë origjinë autoimune. Studimi jep përgjigje

Një studim i botuar në “Journal of Clinical Investigation” tregon se pjesa më e madhe e kuadrit klinik të sindromës së fibromialgjisë varet nga prania e antitrupave që shtojnë intensitetin e dhimbjes neuropatike në...
transparent
Pandemia redukton qarkullimin e viruseve sezonale dhe përshkrimin e antibiotikëve

kor232021

Pandemia redukton qarkullimin e viruseve sezonale dhe përshkrimin e antibiotikëve

Për shkak se antibiotikët shpesh përshkruhen në mënyrë të papërshtatshme për sëmundjet respiratore virale, ekspertët hamendësuan se reduktimi i incidencës së viruseve respiratore qëndron në bazë të reduktimit...
transparent
Aspirina redukton rrezikun e komplikacioneve kardiovaskulare te pacientët me pneumoni

kor162021

Aspirina redukton rrezikun e komplikacioneve kardiovaskulare te pacientët me pneumoni

Sipas një studimi të paraqitur në Kongresin Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID), aspirina mund të reduktojë rrezikun e...
transparent
Sëmundjet inflamatore intestinale. Probiotiku sintetik nga majaja, përmirëson trajtimin

kor92021

Sëmundjet inflamatore intestinale. Probiotiku sintetik nga majaja, përmirëson trajtimin

“Ne u nisëm nga majaja, i njëjti produkt që përdoret për të prodhuar birrën dhe i dhamë asaj aftësinë për të ndier inflamacionin dhe për të sekretuar një molekulë antiinflamatore", shpjegon Francisco Quintana...
transparent
Qelizat T janë në gjendje ta luftojnë citomegalovirusin edhe kur “fshihet”. Ja, se si

qer292021

Qelizat T janë në gjendje ta luftojnë citomegalovirusin edhe kur “fshihet”. Ja, se si

Trupi është në gjendje ta luftojë citomegalovirusin përmes një popullate të veçantë të limfociteve T-vrasëse dhe mekanizmi me të cilin funksionojnë këto qeliza u raportua në një studim ndërkombëtar në të cilin morën pjesë...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>