Diabetologji

qer32021

Antipsikotikët shtojnë rrezikun e mbipeshës dhe diabetit. Ja, se si

Ndër efektet anësore të antipsikotikëve, barnave të përdorura për trajtimin e sëmundjeve të tilla si skizofrenia, çrregullimi bipolar dhe sëmundje të tjera psikiatrike të karakterizuara nga deliri, halucinacionet dhe sjelljet maniake, janë shtimi në peshë që çon në obezitet dhe ndryshimi i ndjeshmërisë ndaj insulinës, e cila nga ana tjetër rrit rrezikun e shfaqjes së diabetit. Por, lajmi i vërtetë është se sa më efektivë të jenë antipsikotikët, aq më shumë ka të ngjarë të keni shqetësime metabolike përsa i përket mbipeshës, diabetit të tipit 2 dhe hipertensionit.

Kjo ka dalë nga një studim i botuar në revistën "Pharmaceuticals", i cili analizoi efektet e antipsikotikëve të gjeneratës së dytë, të ashtuquajturit atipikë, kryer nga Universiteti i Pizës në bashkëpunim me Universitetin L'Aquila dhe Qendrën Max Delbruck për Mjekësinë Molekulare në Berlin. "Shtimi në peshë është shenja dalluese e përdorimit të këtyre antipsikotikëve, të cilët në fakt ndërhyjnë në glukozën dhe homeostazën e lipideve duke vepruar kryesisht në hipotalamus, mëlçi, në qelizat beta të pankreasit, indet dhjamore dhe muskujt e skeletit", shpjegon Marco Scarselli, Profesor i Farmakologjisë në Universitetin e Pizës, duke nënvizuar se nga të gjithë përbërësit aktivë, më shumë rrezikon klozapina, që është gjithashtu përbërësi me efikasitetin më të madh psikoaktiv.

Anasjelltas, shpjegon një shënim nga Universiteti i Pizës, antipsikotikët e rinj të brezit të dytë, të tillë si ziprasidoni, lurasidoni dhe agonisti i pjesshëm aripiprazoli, tolerohen më mirë përsa i përket profilit metabolik. "Sidoqoftë, studime të shumta klinike kanë treguar se psikoedukimi, ushtrimi fizik dhe dieta janë efektive në parandalimin ose zvogëlimin e pranisë së efekteve të pafavorshme metabolike në subjektet e trajtuara me antipsikotikë. Dhe, për fat të mirë, nëse rezultatet e këtyre programeve rezultojnë të pakënaqshme, janë në dispozicion disa opsione farmakologjike, përfshirë metforminën, e cila deri më tani është shfrytëzuar kryesisht në pacientët psikiatrikë që kanë zhvilluar shtim në peshë ose ndryshime metabolike", përfundon Scarselli.

 

Pharmaceuticals 2021. Doi: 10.3390/ph14030238
https://doi.org/10.3390/ph14030238 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>