Diabetologji

gus182021

Diabeti. Situata sot, e ardhmja e trajtimit dhe sfidat e reja

Në një numër të veçantë të "Science", një forum politikash dhe katër studime diskutojnë përparimet që kanë zgjeruar të kuptuarit dhe opsionet e trajtimit të diabetit gjatë shekullit të kaluar, si dhe kanë theksuar sfidat e reja që shfaq sëmundja. Në forum, Abhishek Sharma dhe warren Kaplan-i bëjnë një analizë të disponueshmërisë dhe nevojës globale për insulinë, duke përdorur të dhëna nga tregtia botërore dhe vlerësimet epidemiologjike të diabetit.

Studiuesit tregojnë se disa vende pa prodhim të brendshëm të insulinës duket se kanë një tepricë të barit mbi nevojat e tyre, ndërsa të tjerat, veçanërisht në Afrikë dhe Azi, vazhdojnë të shfaqin deficite të importit. Sipas autorëve, kjo situatë vjen për shkak të mungesës së konkurrencës në treg, furnizimit nënoptimal dhe kujdesit jofunksional shëndetësor. Për të përmirësuar disponueshmërinë e insulinës për pacientët që kanë nevojë për të, do të kërkoheshin përpjekje të koordinuara në terren nga shumë palë të interesuara. Me gjithë përparimet e mëdha në shpërndarjen e insulinës, vetëm një pakicë e fëmijëve dhe të rriturve me diabet të tipit 1 (T1D) mund të arrijnë nivele optimale të kontrollit të glicemisë. Për më tepër, mbijetesa e zgjatur e njerëzve me T1D zbuloi problemin e komplikacioneve afatgjata, të tilla si verbëria, që ndodhin pavarësisht terapisë me insulinë. Në këtë drejtim, Colin Dayan dhe grupi i tij i punës diskutojnë në një rishikim se si do të ishte e mundur një terapi alternative, e cila shmang plotësisht nevojën për insulinë, duke ndërprerë procesin e sëmundjeve autoimune në një fazë paraklinike, ose duke parandaluar shfaqjen e autoimunitetit. Në një rishikim tjetër, ekspertët e udhëhequr nga Jeffrey Bluestone fokusohen në T1D si një çrregullim autoimun dhe shqyrtojnë kërkimet që kanë identifikuar llojet e qelizave imune që shkatërrojnë qelizat që prodhojnë insulinë, si dhe diskutojnë gjendjen aktuale të terapive imunologjike për trajtimin e T1D.

Në një kërkim të veçantë të përqendruar në terapinë premtuese të qelizave, në të cilën qelizat e implantuara mund të zbulojnë dhe menaxhojnë në mënyrë të natyrshme përqendrimet e glukozës në gjak, Todd Brusko dhe kolegët theksojnë përparimet në biologjinë e qelizave staminale dhe në projektimin e vendit të graftit. Në një shqyrtim përfundimtar, Bruce Perkins dhe ekipi i tij thonë se ndikimi më i madh në të ardhmen në përmirësimin e rezultateve do të vijë nga kombinimi i zgjidhjeve të reja farmakologjike me metodat e automatizuara të shpërndarjes së insulinës.


Science 2021. Doi: 10.1126/science.abk0256
http://doi.org/10.1126/science.abk0256 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>