Focus

sht112014

Konsumi i frutave dhe perimeve redukton mortalitetin

Pesë porcione fruta dhe perime në ditë lidhen me uljen e vdekshmërisë nga çdo lloj shkaku, dhe mbi të gjitha për sëmundjet kardio-vaskulare por nuk është e nevojshme të shtohen doza të tjera frutash. Ndërkohë që nuk duket të kenë n efekt të caktuar në rrezikun e vdekjes nga kanceri. Këto të dhëna vijnë nga një shqyrtim të literaturës të botuar në British Medical Journal. 
"Qëllimi i studimit tonë ishte të shqyrtonim dhe të përcaktonim marrëdhënien e mundshme dozë-përgjigje mes konsumit të frutave dhe perimeve me rriskun dhe vdekshmërinë për të gjitha shkaqet, kardiovaskulare dhe prej kancerit", thotë Xa Wang e Universitetit Shandong i Jinan dhe Huazhong Universitety of Science and Technology në Wuhan të Kinës, dhe nënshkrues i këtij artikulli. Duke përdorur burime të tilla si Medline, Embase, Cochrane library janë përzgjedhur studimet koohortë të publikuara deri në 30 gusht 2013 që raportonin një vlerësim të rrezikut të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, shkaqe kardiovaskulare dhe të kancerit dhe sasinë e frutave dhe perime të konsumuara. Kërkimi identifikoi 16 studime mbi të cilat të kryhet meta-analizë, një total prej më shumë se 833.000 pjesëmarrësish dhe rreth 56,400 vdekje (11.512 për sëmundje kardiovaskulare dhe 16.817 për kancer). Rritja e konsumit të frutave dhe perimeve të ishte i lidhur me një rrezik të reduktuar të vdekjes nga të gjitha shkaqet, veçanërisht për sëmundje kardiovaskulare. Rreziku mesatare e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet ishte ulur me 5% për çdo pjesë shtesë të frutave dhe perimeve dhe me 4% në rastin e sëmundjeve kardiovaskulare.
Studiuesit zbuluan një prag të barabartë me 5 racione në ditë përtej të cilit nuk kishte ulje të mëtejshme të rrezikut. Përveç kësaj, nuk kishte shoqërim të dukshëm mes konsumit më të lartë e frutave dhe perimeve dhe rrezikut dhe vdekshmërisë për kancer. "Kjo meta-analizë ofron dëshmi të tjera të lidhjes në mes rritjes së konsumit të frutave dhe perimeve dhe një rrezik më të ulët të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, sidomos sëmundjet kardiovaskulare. Këto rezultate mbështesin rekomandimet për të rritur konsumin e frutave dhe perimeve për të promovuar shëndetin e përgjithshëm dhe jetëgjatësinë", përfundojnë artikullin e tyre studiuesit.

Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>