ekzaminim

dhj282017

Demenca. Një instrument i ri për të gjurmuar prirjen për zhvillim të kësaj sëmundjeje

Përdorimi i grafikëve me kurba përqindjeje, të ngjashëm me grafikët e rritjes pediatrike, për të paraqitur prirjen në kohë të nivelit konjitiv, do të ndihmonte në përcaktimin nëse te një pacient është zhvilluar demenca. Ky është sugjerimi i studimit të publikuar në...
transparent

shk122018

Infeksioni i rrugëve urinare te foshnjat febrile. Analizat janë shumë specifike

Sipas një studimi të publikuar në “Pediatrics”, te të sapolindurit febrilë, analiza e urinës është shumë e ndjeshme dhe specifike në diagnostikimin e infeksioneve të rrugëve urinare (UTI). Të dhënat e një studimi perspektiv të...
transparent

shk272018

EKG-ja parandaluese te të moshuarit jo simptomatikë. Vihet në dyshim procedura

Sipas Shërbimit Task Forcë të Parandalimit në SHBA (USPSTF), nuk është e mundur të shprehesh në favor apo kundër ekzaminimit nëpërmjet elektrokardiogramës (EKG) për fibrilimin atrial te të rriturit jo simptomatikë, mbi...
transparent

mar52018

Skolioza e adoleshentëve. Mjekët vënë në dyshim ekzaminimin

Sipas një dokumenti të publikuar në “JAMA” nga Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA-së (USPSTF), nuk është e mundur të shprehemi pro apo kundër ekzaminimit të adoleshentëve për skoliozë idiopatike...
transparent

pri32018

Hiperkolesterolemia. Një analizë e re, më e saktë dhe jo më esëll

Një grup studiuesish të Universitetit “Johns Hopkins” në Baltimorë ka zhvilluar një metodë të re për llogaritjen e niveleve të kolesterolit LDL në gjak. Rezultatet e studimit, që sapo janë publikuar në “Circulation”, sugjerojnë se...
transparent

qer42018

Një ekzaminim joinvaziv mund të zbulojë në fazat e hershme kancerin gastroezofageal

Një test frymëmarrjeje mund të zbulojë me sukses praninë e kancerit të ezofagut e atë gastrik dhe në të ardhmen mund të përdoret si ekzaminim i linjës së parë mbi pacientët. Studimi ynë ka treguar potencialin që ka testi i...
transparent

kor202018

Studiuesit krijojnë testin që e zbulon sëmundjen e alzheimerit që në fillimet e saj

Një metodë e re mund të bëjë matjen e drejtpërdrejtë të humbjes sinaptike në subjektet me sëmundjen e alzheimerit. Sot, pjesa më e madhe e studimeve mbi efektet e sëmundjes në tru, është zhvilluar pas vdekjes, por kërkuesit...
transparent

kor302018

Fëmijët me alergji të mëparshme duhet të kontrollohen për ezofagit eozinofil

Fëmijët me alergji të lëkurës, ushqimore dhe të frymëmarrjes, duhet t’u nënshtrohen kontrolleve në lidhje me një alergji emergjente, të quajtur ezofagit eozinofil (EoE). Ja, cilat janë rezultatet e një studimi të publikuar në...
transparent

sht62018

Përditësohen rekomandimet për osteoporozën. Kush duhet ekzaminuar e kush jo?

Frakturat që lidhen me humbjen e dendësisë kockore, sidomos frakturat e legenit, mund të shkaktojnë dhimbje kronike dhe paaftësi, si dhe të reduktojnë cilësinë e jetës; jo rastësisht, deri në 30% e njerëzve që përjetojnë frakturë...
transparent

sht192018

Lëndimet traumatike te fëmijët. Udhëzimet e reja tërheqin vëmendje mbi ekzaminimin

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë përgatitur 19 rekomandime për të ndihmuar mjekët në diagnostikimin, trajtimin dhe vlerësimin e prognozës së lëndimeve të lehta traumatike të trurit...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>