kardiologji

mar52018

Aparaturat e implantueshme kardiake mund të bien pre e piratëve kibernetikë

Në një skenar fantastiko-shkencor të së ardhmes, hakerat kibernetikë, të motivuar nga politika, lakmia ose keqdashja, mund t'i godasin viktimat e tyre në zemër, në kuptimin e parë të fjalës. Hakerat mund të ndërhyjnë në pajisjet kardiake të...
transparent

mar132018

Të lindurit me defekte kardiake, janë më të rrezikuar nga demenca

Fëmijët e lindur me defekte kardiake kanë më shumë mundësi për të mbijetuar në moshë të përparuar falë trajtimeve të hershme dhe më të mira, por mund të jenë më të prirur për të zhvilluar demencë të parakohshme, krahasuar me njerëzit...
transparent

mar162018

Sëmundjet e zemrës nuk janë “ekskluzive” për burrat. Nevojë urgjente studimesh specifike mbi gratë

Në një editorial për numrin e dytë të “Circulation”, është nënvizuar rëndësia për kërkime në lidhje me sëmundjet kardiake te femrat dhe me arsyet se pse këto kërkime nuk janë bërë deri më tani. Në një vend si SHBA-ja, ku një në katër gra vdes për shkak të sëmundjeve të zemrës, kjo mungesë...
transparent

mar192018

FDA-ja miraton valvulën më të vogël të zemrës në botë. Një shpresë për foshnjat me defekte të lindjes

Ajo është vetëm 15 milimetra, mjaftueshëm e vogël për t’u përdorur te foshnjat dhe fëmijët me defekte të lindjes. Kjo është një përmbledhje e karakteristikave kryesore të valvulës më të vogël të zemrës në botë, që sapo ka marrë miratimin nga...
transparent

mar282018

Sa të besueshme janë orët Apple për monitorimin e fibrilacionit atrial?

Në një studim mbi pacientët që i janë nënshtruar kardioversionit, aplikacioni që analizon në mënyrë pasive të dhënat e lidhura me frekuencën kardiake të dërguara nga një orë e zgjuar (smartwatch) Apple, është në gjendje të zbulojë me saktësi të lartë...
transparent

pri202018

Anomalitë kardiake te të sapolindurit. Materniteti “Mbretëresha Geraldinë” shndërrohet në pikë referimi për qendrat e specializuara në Europë

Shqipëria nuk bën dallim nga vende të tjera të Europës, ku anomalitë kardiake te fëmijët e porsalindur janë shtuar shumë. Ndonëse në Shqipëri nuk ka një regjistër të fëmijëve të prekur nga këto anomali, përllogaritet që 8 në...
transparent

pri242018

A ekziston vërtet një lidhje mes pamjaftueshmërisë kardiake dhe tumoreve?

“Jemi munduar të kuptojmë nëse një lidhje e tillë mund të ndikohet, për shembull, nga komorbiditeti klinik ose nga faktorë të tjerë ndërhyrës, përfshi mbikëqyrjen epidemiologjike. Pacientët me pamjaftueshmëri...
transparent

maj92018

Antipsikotikët atipikë përballë haloperidolit, te të moshuarit me infarkt

Te të rriturit e moshuar, të shtruar në spital me infarkt miokardi akut, të cilëve iu janë dhënë ilaçe antipsikotike për delirin, medikamentet atipike, si olanzapina, quetiapina ose risperidoni mund të jenë një zgjedhje...
transparent

maj312018

Defektet e lindura kardiake të fëmijëve, paralajmërojnë rreziqe të ardhshme te nëna

Një studim i publikuar në “Circulation”, në të cilin janë studiuar mbi një milion gra, tregon për herë të parë se defektet e lindura të zemrës te të porsalindurit mund të jenë treguese për një rrezik në rritje të problemeve të...
transparent

qer122018

Shtatzënat kardiopatike. Përcaktohet parashikuesi i rrezikut për komplikacione

Sipas një studimi të publikuar në “Journal of the American College of Cardiology”, te gratë me probleme kardiopatike, shtatzënia shton rrezikun për komplikacione kardiake, por ato janë të parashikueshme, falë një...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>