yndyrna

mar82018

A janë të paanshme studimet klinike të financuara nga industria ushqimore?

Sipas një studimi të publikuar në “Science”, fakti që kërkuesit e Harvardit në vitet gjashtëdhjetë janë subvencionuar nga industria e sheqerit, nuk do të thotë se studimet e tyre kanë qenë të njëanshme, kur kanë vënë në dukje rreziqet...
transparent

maj232018

Sëmundjet kardiovaskulare. OBSH-ja shpall strategjinë kundër yndyrnave trans

Organizata Botërore e Shëndetësisë iu shpall luftë yndyrnave trans, të cilat janë përgjegjëse për 500 mijë vdekje çdo vit në botë, të lidhura me sëmundjet kardiake. Strategjia “Replace”, parashikon një seri veprimesh që duhet t’i shtyjnë...
transparent

tet12018

Nuk ka asnjë dallim mes dietave me pak yndyrë dhe atyre me pak karbohidrate

Rezultatet e një studimi të gjerë të publikuar në “JAMA”, kanë treguar se ata që kanë ndjekur një dietë të shëndetshme me përmbajtje të ulët yndyrnash apo një dietë të shëndetshme me...
transparent

pri212020

Kolesteroli jo-HDL i lartë, shton rrezikun për iktus dhe infarkt, sidomos te të rinjtë

Sipas një studimi të publikuar në “Lancet”, vlerat e kolesterolit jo-HDL në gjak mund të jetë fort të lidhura me rrezikun afatgjatë për sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike, në veçanti tek individët nën 45 vjeç...
transparent

sht232020

Kafeja e filtruar lidhet me rrezik më të ulët për infarkt dhe vdekshmëri

Sipas një studimi të botuar në “European Journal of Preventive Cardiology”, kafeja e filtruar shoqërohet me vdekshmëri më të ulët sesa konsumimi i asaj të pafiltruar ose çdo lloj kafeje. “Studimi ynë siguron prova të forta dhe...
transparent

tet112021

Rënia dhe rrallimi i flokëve ka lidhje me yndyrën në ushqim

Studiuesit në Universitetin e Mjekësisë dhe Stomatologjisë në Tokio, kanë zbuluar një mekanizëm molekular që do të shpjegonte pse obeziteti mund të shkaktojë rrallimin e flokëve. Dieta e pasur me yndyrë komprometon...
transparent

nën192021

Diabeti është i zbulueshëm nëpërmjet rezonancës magnetike të të gjithë trupit, pa të dhëna shtesë

Sipas një studimi të botuar në JCI Insight, obeziteti është një faktor kryesor rreziku për diabetin e tipit 2, por nuk lidhet në mënyrë të njëtrajtshme me sëmundjen. “Faktori...
transparent

gus32022

Shtatzënia. Ushqimet e yndyrshme dhe me sheqer mund të kenë efekte negative edhe te gratë me peshë normale

Një dietë e pasur me sheqer dhe yndyrë, si burgerë, patate të skuqura dhe pije me gaz, mund të ndikojë negativisht në qumështin e gjirit dhe shëndetin e foshnjës edhe para...
transparent

gus262022

Vdekshmëria kardiovaskulare. Konsumimi i vajit të ullirit redukton rrezikun

Sipas një studimi të publikuar në Journal of the American College of Cardiology, konsumimi i më shumë se gjysmë luge vaj ulliri në ditë lidhet me një rrezik më të ulët...
transparent

tet102022

Yndyra në pankreas dhe mëlçi mund të shkaktojë probleme me diabetin

Sipas një studimi të paraqitur në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) në Stokholm, çdo person ka një prag personal yndyre, i cili, nëse...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>