Diabetologji

nën192021

Diabeti është i zbulueshëm nëpërmjet rezonancës magnetike të të gjithë trupit, pa të dhëna shtesë

Sipas një studimi të botuar në JCI Insight, obeziteti është një faktor kryesor rreziku për diabetin e tipit 2, por nuk lidhet në mënyrë të njëtrajtshme me sëmundjen. "Faktori vendimtar është zona ku ruhet dhjami në trup. Nëse ruhet nën lëkurë, është më pak i dëmshëm se ai që gjendet në zonat më të thella të barkut, dhjami visceral", shpjegon Robert Wagner-i, nga ETH Zyrih dhe Universiteti i Tubingenit në Gjermani, autori kryesor i studimit.

Studiuesit hetuan nëse diabeti i tipit 2 mund të diagnostikohej bazuar në disa modele të shpërndarjes së dhjamit në trup, duke përdorur MRI. Për të zbuluar këto modele, ekspertët përdorën inteligjencën artificiale (AI). Ata i "stërvitën" rrjetet e të mësuarit të thellë (deep learning) me skanime MRI të trupit të 2,000 njerëzve të cilët ishin kontrolluar gjithashtu me testin oral të tolerancës ndaj glukozës (OGTT). Inteligjenca artificiale ka përpunuar modele për gjininë, moshën, indeksin e masës trupore, ndjeshmërinë ndaj insulinës, hemoglobinën e glikuar (HbA1c) dhe prediabetin ose diabetin incident. Rezultatet më pas u krahasuan me modelet konvencionale. Në modelet e reja, zona nën kurbën ROC ishte 87% për zbulimin e diabetit të tipit 2 dhe 68% për prediabetin, vlera të dyja më të larta se ato të marra me modelet konvencionale. Gabimet mesatare të regresionit absolut ishin të krahasueshme me modelet konvencionale. Analiza e hartës së nxehtësisë tregoi se zonat e poshtme viscerale të barkut ishin thelbësore për klasifikimin e diabetit dhe nën-fenotipizimi identifikoi një grup me rrezik të lartë për diabet dhe mikroalbuminuri në të ardhmen.

"Rezultatet tregojnë se diabeti është i zbulueshëm nëpërmjet rezonancës magnetike të të gjithë trupit, pa të dhëna shtesë. Teknika jonë e vizualizimit të hartës së nxehtësisë zbulon rajone anatomike që janë më të përfshira se të tjerat dhe nxjerr në pah rolin kryesor të akumulimit të dhjamit në pjesën e poshtme të barkut në patogjenezën e diabetit", përfundojnë autorët.


JCI Insight 2021. Doi: 10.1172/jci.insight.146999
http://doi.org/10.1172/jci.insight.146999 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>