aktivitet fizik

shk202019

Aktiviteti fizik i fëmijëve sipas moshës. Kur nevojitet ndërhyrja?

Krahasuar me atë çka është menduar në të kaluarën, gjatë viteve të para të jetës së fëmijës, aktiviteti fizik (PA) zvogëlohet, ndërkohë që shtohet sjellja sedentare. Anasjellas, aktiviteti fizik nga i moderuar në i fortë...
transparent

shk172020

Muzika ritmike ndihmon në ushtrimet fizike të rezistencës

Dëgjimi i muzikës me ritëm të shpejtë gjatë ushtrimeve fizike, veçanërisht atyre të rezistencës, mund të reduktojë përpjekjen e perceptuar dhe për këtë arsye të shtojë përfitimet, sipas rezultateve të një studimi të botuar në...
transparent

kor112022

Forma e mirë fizike në moshë të re, shton aftësitë konjitive në moshë madhore

Një studim i botuar në Journal of Science and Medicine in Sport dhe i kryer nga studiues të Universitetit të Melburnit, në bashkëpunim me kolegë nga Universiteti i Tazmanisë...
transparent

kor142022

Insuficienca renale kronike. Aktiviteti fizik lidhet me një rrezik më të ulët kardiovaskular

Sipas të dhënave të publikuara në American Journal of Kidney Diseases, aktiviteti më i madh fizik i vetëraportuar lidhet me një rrezik më të ulët për ngjarje kardiovaskulare...
transparent

kor262022

Fëmijët dhe mënyra sedentare e jetesës. Covid-i ka reduktuar edhe më shumë aktivitetin fizik

Sipas një rishikimi të literaturës dhe metaanalizës të publikuar në JAMA Pediatrics, fëmijëve dhe adoleshentëve në mbarë botën u është dashur të reduktojnë ndjeshëm...
transparent

gus232022

Ndryshimet hormonale gjatë menopauzës rrisin kolesterolin LDL

Sipas një studimi të publikuar në European Journal of Preventive Cardiology, nivelet e kolesterolit LDL rriten gjatë menopauzës dhe 10% e kësaj rritjeje ndodh si pasojë e...
transparent

sht92022

Sportet në ekip nxisin mirëqenien psiko-emocionale të fëmijëve dhe adoleshentëve

Një studim i kryer në mbi 11,000 fëmijë me moshë nga 9 deri në 13 vjeç dhe i publikuar së fundmi në PLOS One, ka arritur në përfundimin se pjesëmarrja në sportet të cilët...
transparent

sht202022

Demenca. Faktorët që mund të reduktojnë rrezikun te diabetikët

Respektimi i një stili jetese të shëndetshëm lidhet me një rrezik dukshëm më të ulët të demencës te njerëzit me diabet, sipas një studimi të botuar në Neurology. “Diabeti i tipit 2...
transparent

tet42022

Stërvitja me pesha ul edhe më shumë rrezikun e vdekjes kur kombinohet me aerobi

Të ushtruarit rregullisht me pesha lidhet me një rrezik më të ulët të vdekjes nga çdo shkak, me përjashtim të vetëm të kancerit, sipas një studimi të të botuar në British Journal...
transparent

nën72022

Diabeti 2. Udhëzimet e reja theksojnë rëndësinë e rënies në peshë

Sipas udhëzimeve të reja të përbashkëta, të nënshkruara nga ekspertët e Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) dhe ekspertët e Shoqatës Amerikane të Diabetit...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>