Kardiologji

maj262021

Presioni i lartë i gjakut i rrezikon gratë në moshë të mesme për ngjarje akute kardiake

Gratë që kanë një presion gjaku të rritur lehtësisht në të 40-at, kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë sindroma koronare akute kur të bëhen 50 vjeç, krahasuar me gratë që kanë pasur presion normal të gjakut, sipas një studimi të botuar në "European Journal of Preventive Cardiology". "Edhe nëse ndihen të shëndetshme, gratë duhet ta matin presionin e gjakut te mjeku i tyre në intervale të rregullta me një frekuencë që varet nga vlerat dhe prania e faktorëve të tjerë të rrezikut për sëmundjen e zemrës", shpjegon Ester Kringeland, nga Universiteti i Bergenit, Norvegji, autore kryesore e punimit.

Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që hipertensioni është një faktor më i fortë rreziku për sëmundjet e zemrës te gratë sesa te burrat. Gratë e reja dhe të moshës së mesme kanë presion gjaku mesatarisht më të ulët sesa burrat, por pragu për diagnostikimin e presionit të lartë të gjakut është i njëjtë në të dyja gjinitë. Studiuesit u përpoqën të kuptonin nëse presioni i gjakut paksa i ngritur (130-139 dhe 80-89 mmHg) ishte një faktor më i fortë rreziku për sindromat koronare akute te gratë, në krahasim me burrat. Për këtë, ata studiuan rezultatet e presionit të gjakut të 6,381 grave dhe 5,948 burrave që morën pjesë në Studimin Shëndetësor Hordaland në moshën 41 vjeç.

Për më tepër, ata vlerësuan problemet akute të zemrës që ndodhën gjatë 16 viteve të ndjekjes. Kështu, analiza e të dhënave tregoi se presioni i gjakut pak i ngritur te gratë lidhej me një rrezik të dyfishuar për sindroma koronare akute gjatë moshës së mesme. Kjo lidhje nuk u gjet te burrat pas përshtatjes sipas faktorëve të tjerë të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Sipas ekspertëve, zbulimet pasqyrojnë me gjasë ndryshimet midis grave dhe burrave në mënyrën se si reagojnë arteriet e vogla ndaj presionit të lartë të gjakut, por ky fakt duhet të sqarohet më tej. "Për të ruajtur presionin normal të gjakut, gratë duhet të ruajnë një peshë normale trupore, të konsumojnë një dietë të shëndetshme dhe të ushtrohen rregullisht. Përveç kësaj, ato duhet të shmangin pirjen e duhanit dhe konsumimin e tepërt të alkoolit dhe kripës", përfundon Kringeland.

 

Eur J Prevent Cardiol 2021. Doi: 10.1093/eurjpc/zwab068
https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwab068 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>