Kardiologji

pri212022

Rritja e presionit të gjakut në moshën e mesme shoqërohet me ndryshime të trurit

Sipas një studimi të botuar në JAMA Network Open, një rritje e presionit të gjakut nga mosha e re deri në moshën e mesme shoqërohet me një rrezik në rritje për ndryshime strukturore në tru.

"Ekzaminimi i lidhjes midis ndryshimeve në presionin e gjakut dhe modifikimit të integritetit cerebral me kalimin e kohës në moshën e mesme mund të ofrojë informacion mbi strategjitë e mundshme të ndërhyrjes në nëngrupet e njerëzve me rrezik më të lartë për dëmtim konjitiv", thotë bashkautori i studimit, Yi Han Hu (Instituti Kombëtar për Plakjen në Baltimorë), i cili së bashku me kolegët përdori të dhëna nga studimi gjatësor perspektiv CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults-Zhvillimi i Rrezikut të Arterieve Koronare te të Rinjtë), një studim i kryer me 853 vetë të të dyja gjinive me etni kaukaziane (499) dhe afrikano-amerikane (354) për të identifikuar modelet e zhvillimit të vlerave të presionit të gjakut te të rinjtë deri në moshën e mesme.

Pjesëmarrësit, të cilët ishin 18 deri në 30 vjeç në fillim të studimit, iu nënshtruan kontrolleve klinike deri në 8 herë në 3 dekada ndjekjeje (nga 1985-1986 deri në 2015-2016), duke kryer gjithashtu një rezonancë magnetike të trurit (MRI) në vitin e 25-të dhe të 30-të. Në bazë të rezultateve të marra, janë identifikuar trajektore të ndryshme evolucionare të presionit të gjakut, duke përfshirë: të ulët të qëndrueshme, rritje e moderuar, e lartë e qëndrueshme dhe e lartë. Hapi tjetër ishte lidhja e trajektoreve të ndryshme me gjendjen e strukturave cerebrale në modelin statistikor të regresionit linear, duke rregulluar në mënyrë sekuenciale demografinë, faktorët e rrezikut kardiovaskular dhe përdorimin e barnave antihipertensive.

Krahasuar me grupin me trajektore të ulët të qëndrueshme, individët në grupet me ngritje të moderuar dhe të lartë kishin më shumë gjasa të kishin vëllime jonormale, d.m.th. të rritur, të lëndës së bardhë, ndërsa subjektet në grupin me rritje të lartë kishin rrjedhje të ulët të gjakut cerebral në lëndën gri", shpjegon Yi-Han. "Këto rezultate, së bashku me ato të marra në studimet e mëparshme për moshën e vonë, sugjerojnë se parandalimi i rritjes së presionit të gjakut në moshën e rritur, deri në moshën e mesme mund të jetë një strategji premtuese për parandalimin e demencës", përfundon ai.


JAMA Network Open 2022. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.1175
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.1175


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>