shëndeti mendor

qer122014

Skicofrenia, efikaciteti i antipsikotikëve long-term i ngjashëm si për preparatet e rinj, dhe për të vjetrit.

Në adultët me skicofreni ose me crregullime skicoafektive, trajtimi me antipsikotikë të rinj nuk rezulton më efektivë se përdorimi i antipsikotikëve të hershëm si haloperidoli, kjo sipas një artikulli të publikuar në JAMA së fundmi.
transparent

qer122014

Mosbesimi tek të tjerët çon në demencë?

Personat me nivel të lartë mosbesimi në lidhje me të tjerët rrezikojnë më shumë të zhvillojnë demencën, të paktën duke gjykuar konkluzionet e një studimi të publikuar tek Neurology.
transparent

qer142014

Një milion numri i adoleshentëve të vdekur në 2012ën

Tre shkaqet kryesore të vdekjeve të adoleshentëve të moshës 10-19 vjeç në botë janë: aksidentet automobilistike, infeksionet HIV/AIDS dhe vetëvrasjet, ndaërsa depresioni është shkaku kryesor i invaliditetit dhe sëmundshmërisë. Këtë na e thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë
transparent

kor222014

DITA BOTERORE E TRURIT

Në datë 22 Korrik, Federata Botërore e Neurologjisë (World Federation of Neurology - WFN) prezanton për të parën herë “Ditën Botërore të Trurit„ një ngjarje e dedikuar për të sjellë me shumë vëmendje në rëndësinë e shëndetit të trurit dhe në parandalimin e sëmundjeve të tij.
transparent

kor232014

Tentativa dhe mendime vetëvrasëse në sindromën Asperger

Të rriturit me Sindromi Asperger, çrregullim ky i spektrit autik ka të ngjarë që të kenë mendime vetëvrasjeje nëntë herë më të larta se sa popullata e përgjithshme.
transparent

kor252014

Të moshuarit me SPOK: numër i lartë demencash dhe degaradimi mendor

Të moshuarit me Sëmundje Ostruktive Pulmonare Kronike (SPOK) kanë një rrisk të rritur për të zhvilluar degradim mendor, kryesisht dëmtim të të menduarit pa humbje të dukshme të kujtesës, sugjeron një studim i ri. Ky reduktim i funksionit të trurit i quajtur “non-amnestic”...
transparent

gus222014

Depresioni, faktor rrisku për demencë?

Një studim i publikuar në Neurology, revista mjekësore e Akademisë Amerikane të Neurologjisë, sqaron marrëdhënien mes demencës dhe depresionit.
transparent

tet132014

Nënat që ushqejnë fëmijët me gji, dy herë më pak mundësi për depresion postpartum

Sipas një studimi të publikuar në revistën ‘’Maternal and Child Health’’, efektet e ushqimit me gji mbi riskun e depresionit të paslindjes varen në pjesën më të madhe të rasteve nga dëshira e vazhdueshme e nënës për të dhënë gji.
transparent

jan292015

Tabletat e gjumit dhe ato kundër gripit, shtojnë riskun për Alzheimer dhe demencë

Përdorimi i tabletave të gjumit apo atyre kundër gripit mund të rrisin rrezikun e prekjes nga Alzheimer dhe demenca. Ky është rezultati i një studimi të zhvilluar së fundmi dhe i publikuar ditën e djeshme.
transparent

mar312015

Dializa ndryshon funksionet Hdl duke rritur rrezikun kardiovaskular

Në bazë të disa rezultateve të një studimi të publikuar tek (Journal of american society of nephrology) tek pacientët me nefropati kronike të cilët i janë nënshtruar dializës, ndodh shpesh të vërehet një rënie e niveleve qarkulluese të kolesterolit Hdl i cili ka një funksion mbrojtës ndaj zemrës ...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>