të rinjtë

sht292022

Kardiomiopatia hipertrofike. Ekzaminimi i zgjeruar mund të identifikojë të rrezikuarit nga vdekja e papritur

Pothuajse nëntë nga dhjetë rastet e vdekjes së papritur kardiake të shkaktuar nga kardiomiopatia hipertrofike (HCM) te të rinjtë paraprihen nga simptoma kardiake...
transparent

dhj192022

Të rinjtë që i mbijetojnë kancerit janë më të rrezikuar për sëmundje kardiovaskulare

Adoleshentët dhe të rinjtë të cilët arrijnë t’i mbijetojnë kancerit, janë më të rrezikuar për të përjetuar efekte të lidhura me trajtimin që kanë marrë për sëmundjen e tyre...
transparent

dhj192022

Pas pandemisë Covid-19 troket pandemia e shëndetit mendor te të rinjtë. Moshat 14-18 vjeç me simptoma ankthi

Të rinjtë e moshave 14-18 vjeç po manifestojnë probleme të shëndetit mendor që nga simptomat më të lehta siç është ankthi deri në simptoma depresive kur ato lihen pa trajtuar...
transparent

pri262023

Rritet numri i të rinjve me SST. Mjekja infeksioniste: Ndikojnë në fertilitet, por të rinjtë neglizhojnë

Marrëdhëniet seksuale të shfrenuara te të rinjtë, pa mbrojtje, eksperiencat e para në mosha shumë të reja kanë shtuar numrin e rasteve të infektuara nga sëmundjet seksualisht të...
transparent

kor212023

Të rinjtë që i mbijetojnë kancerit mund të vuajnë nga çrregullimet psikologjike gjatë gjithë jetës

Fëmijët, adoleshentët dhe të rinjtë me kancer (CYAC) mund të përjetojnë një barrë psikologjike edhe pasi kanë kaluar vite nga diagnostikimi, me një rrezik dukshëm më të lartë...
transparent

pri222024

Alkooli. ILSH: 8 milionë konsumues, në rrezik. Numri, akoma në rritje

Është regjistruar një rënie në krahasim me vitin 2020, por jo për gratë, për të cilat kurba është e qëndrueshme, pa asnjë rënie në konsumimin e alkoolit deri në dehje. Për më tepër...
transparent

maj312024

Rrjetet sociale. SIP: ndikojnë negativisht edhe te 19-vjeçarët

Në moshën 19-vjeçare ne bëhemi më të brishtë dhe më të dobët në botën e rrjeteve sociale dhe internetit. Kjo ndodh si në moshën e adoleshencës, me ndryshimin që në moshën...
transparent

qer32024

Kanabisi në adoleshencë shton rrezikun për çrregullime psikotike

Sipas një studimi në revistën Psychological Medicine tregohet një lidhje e fortë ndërmjet përdorimit të kanabisit gjatë adoleshencës dhe rrezikut të lartë për zhvillim të...
transparent

qer112024

Iktusi ishemik. Mbipesha dhe obeziteti në adoleshencë shtojnë rrezikun në moshë madhore

Me qëllim analizimin e lidhjes ndërmjet peshës në mosha të ndryshme dhe rrezikut për iktus para moshës 55-vjeçare, studiuesit analizuan të dhënat e BMI-ve afatgjata të...
transparent

qer252024

Cigaret elektronike njëpërdorimshe janë shumë të përhapura te të rinjtë

Përdorimi i cigareve elektronike njëpërdorimshe po shënon rritje konstante te të rinjtë në Mbretërinë e Bashkuar, sipas të dhënave nga një studim i publikuar në revistën shkencore...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>