Pediatri

tet72022

Suplementet te fëmijët. Kur janë të dobishëm dhe kur është i gabuar përdorimi i tyre

Një studim i Universitetit të Miçiganit zbuloi se një në dy prindër amerikanë përdor suplemente për fëmijët në mungesë të një diete të shëndetshme. Është vënë re se te fëmijët që shpesh refuzojnë ushqimet e shëndetshme dhe konsumojnë fruta dhe perime në sasi të reduktuara, duke marrë pak vitamina dhe fibra, përdoren suplemente, shpesh pa këshillën e një profesionisti, veçanërisht multivitamina dhe suplemente me bazë probiotike. Kështu raportohet në Mott Poll Report, Healthy eating and use of dietary supplements in children, publikuar nga Universiteti i Miçiganit.

Faktorët që shtyjnë në zgjedhjen e suplementeve

Studimi u krye në 1251 prindër me fëmijë nga një deri në dhjetë vjeç. Mes të anketuarve, 35% kanë raportuar se fëmijët e tyre refuzonin ushqimet, në 31% të rasteve nuk hanë mjaftueshëm fruta dhe perime, për 13% të pjesëmarrësve në anketë, fëmijët nuk merrnin disa vitamina dhe minerale, ndërsa për 9% të tyre, nuk merrnin fibra. Vetëm 52% e prindërve raportojnë se fëmijët e tyre ndjekin një dietë të përgjithshme të ekuilibruar; ndërsa 58% pajtohen se është e vështirë për fëmijët e tyre të ndjekin një dietë të ekuilibruar dhe 47% besojnë se një dietë e shëndetshme është shumë e shtrenjtë.

Kështu, prindërit përdorin suplemente, veçanërisht multivitamina, në 78% të rasteve, me vitamina specifike të preferuara nga 44% e të intervistuarve, probiotikë, në 45% të rasteve, Omega 3, në 22%, ose minerale, në 25%. 52% e prindërve të anketuar thonë se fëmijët e tyre marrin rregullisht suplemente dhe 33% i kanë provuar, por nuk mund t'i marrin rregullisht. Për më tepër, midis prindërve që zgjedhin t'u japin suplemente fëmijëve të tyre, 80% thonë se preferojnë formulime specifike për moshën dhe 43% thonë se e kanë diskutuar këtë me një mjek. Prindërit me të ardhura më të larta kishin më shumë gjasa të jepnin suplemente, 57% kundrejt 44% të prindërve me të ardhura më të ulëta. Së fundi, ndër faktorët që prindërit marrin në konsideratë kur zgjedhin suplementet janë efektet anësore, në 87% të rasteve, fakti që ato testohen si të sigurta te fëmijët, në 85%, sa mirë funksionojnë, në 82% të rasteve, ndërsa 65% ndjekin këshillat e mjekut.

Këshillat e marra nga profesionistët e shëndetësisë

Përkundër përdorimit të shpeshtë të suplementeve, anketa tregoi se jo të gjithë këshillohen nga profesionistët shëndetësorë. Dhe nuk është e qartë nëse kjo situatë vjen nga fakti që mjekët nuk flasin për dietën e klientëve të tyre apo është perceptimi se suplementet mund të merren pa indikacione nga mjeku apo farmacisti. Në çdo rast, është e rëndësishme të inkurajohen fëmijët që të marrin lëndët ushqyese bazë që u nevojiten nëpërmjet një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar, me një shumëllojshmëri frutash dhe perimesh, marrjen e përshtatshme të proteinave, fibrave dhe karbohidrateve dhe një sasi të kufizuar sheqeri të shtuar. Dhe, duke qenë se në treg ka shumë produkte me formulime të ndryshme, sipas ekspertëve amerikanë këshillohet të kërkohen këshilla, për të gjetur produktin më të përshtatshëm sipas nevojave të fëmijës.


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>