Focus

shk222022

Covid-19. Çrregullime të shëndetit mendor edhe një vit pas infektimit

Një studim i publikuar në British Medical Journal tregon se COVID-19 lidhet me një rrezik në rritje të çrregullimeve të shëndetit mendor, duke përfshirë ankthin, depresionin, abuzimin me substancat dhe çrregullimet e gjumit, deri një vit pas infeksionit fillestar.

"Disa studime kanë sugjeruar se njerëzit me COVID-19 mund të jenë në rrezik të shtuar për ankth dhe depresion, por ato përfshinin vetëm një përzgjedhje të vogël të rezultateve të shëndetit mendor dhe i monitoruan pacientët deri në gjashtë muaj", shpjegon Yan Xie (Universiteti Saint Louis), emri i parë i studimit. Në studimin e tyre, Xie dhe kolegët vlerësuan të dhënat e 153,848 individëve që kishin mbijetuar të paktën 30 ditë pas një rezultati pozitiv të testit PCR në periudhën mars 2020-janar 2021 dhe i krahasuan me dy grupe kontrolli pa COVID-19, një nga 5,637,840 kontrollet e njëkohshme dhe tjetra prej 5,859,251 kontrolleve historike, para pandemisë. Grupi që kishte COVID-19 u nda në dy nëngrupe në bazë të shtrimit apo jo të pacientëve gjatë fazës akute të infeksionit dhe ekspertët i ndoqën grupet për një vit. Krahasuar me grupin e kontrollit, njerëzit që kishin COVID-19 shfaqën një rrezik 60% më të lartë për t'u diagnostikuar me ndonjë problem të shëndetit mendor një vit pas infektimit.

Kur studiuesit ekzaminuan veçmas çrregullime të ndryshme të shëndetit mendor, ata zbuluan se COVID-19 shoqërohej më shpesh me shqetësime të gjumit, çrregullime depresive, rënie neurokonjitive dhe çdo çrregullim të abuzimit me substanca (jo opioide). Rreziqet ishin më të larta te personat që ishin shtruar në spital gjatë fazës akute të sëmundjes, por ishin të dukshme edhe tek ata që nuk kishin qëndruar në spital. Njerëzit që kishin COVID-19 shfaqën edhe rrezik më të lartë të çrregullimeve të shëndetit mendor sesa njerëzit me grip sezonal dhe sesa ata të shtruar në spital për ndonjë arsye tjetër.

Në një editorial, Scott Weich, nga Universiteti i Shefildit, thotë se tani ka një panoramë më të qartë të ndikimeve të pandemisë COVID-19 në shëndetin mendor, por ne ende nuk e dimë me të vërtetë shtrirjen. "Ne jemi fajtorë që nuk u japim përparësi ndërhyrjeve të shëndetit mendor kur ato janë më të nevojshme", përfundon editorialisti.


BMJ 2022. Doi: 10.1136/bmj-2021-068993
http://doi.org/10.1136/bmj-2021-068993

BMJ 2022. Doi: 10.1136/bmj.o326
https://doi.org/10.1136/bmj.o326


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>