Focus

mar132023

Gjumi i parregullt rrit rrezikun kardiovaskular. Ja, si

Sipas një studimi shumëqendror të nënshkruar nga Kelsie Full nga Universitetit Vanderbilt dhe kolegët, të botuar në "Journal of the American Heart Association", gjumi me kohëzgjatje të ndryshueshme ose i ndërprerë disa herë gjatë natës mund të rrisë rrezikun për aterosklerozë.

Studiuesit amerikanë ndoqën 2,032 të moshuar multietnikë të regjistruar në Multi Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) Sleep Ancillary Study, i cili përfshinte banorë të St. Paul, Minesotës, Baltimores,  Çikagos, Karolinës së Veriut, Manhatanit dhe të Bronksit në Nju Jork.

Karakteristikat e gjumit të pjesëmarrësve u vëzhguan për një javë dhe në fund të ndjekjes u zbulua se individët me parregullsi të konsiderueshme në kohëzgjatjen dhe modelin e gjumit kishin më shumë mundësi të kishin sasi të larta të pllakës karotide dhe kalcifikim të arterieve koronare, si dhe aterosklerozë sistemike dhe  ngurtësim më të theksuar të arterieve.

"Studimi përjashtoi njerëzit që punonin me turne, të cilët mund të kenë modele të parregullta të gjumit, dhe ata me sëmundje ekzistuese të zemrës dhe apne obstruktive të gjumit, të cilët janë faktorë të njohur rreziku për sëmundjen koronare të zemrës", thotë autorja, duke shpjeguar se ndërprerja e përsëritur e ritmit cirkadian mund të jetë themeli i lidhjes midis gjumit të parregullt dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

"Pothuajse të gjitha funksionet kryesore kardiovaskulare, duke përfshirë rrahjet e zemrës, presionin e gjakut dhe funksionet endoteliale, rregullohen nga gjenet e orës cirkadiane", thuhet në artikull.

"Ndërprerja ose mospërputhja e ritmeve cirkadiane mund të ndërpresë këto funksione të rëndësishme kardiovaskulare, duke nxitur një gjendje kronike inflamatore, ndryshime në metabolizmin e glukozës, aktivizim më të madh të sistemit nervor simpatik dhe një rritje të vazhdueshme të presionit të gjakut, të gjithë faktorët që rrisin probabilitetin e progresionit të aterosklerozës, duke rritur për pasojë rrezikun për ngjarje kardiovaskulare si iktusi dhe infarkti i miokardit", përfundon Full.

 

JAHA 2023. Doi: 10.1161/JAHA.122.027361
http://doi.org/10.1161/JAHA.122.027361


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>